1. A minimálbér adómentessé válása miatt 2002-ben év közben változott az  adójóváírás mértéke havi 3000 forintról havi 9000 forintra. Az APEH-PM szakmailag nem tudott megbirkózni a feladattal és az adójóváírás számítására egy téves jogértelmezést jelentettek meg az adózóknak kiküldött "csomag" kitöltési útmutatójában. Valójában ketté bontották a 2002-es évet első nyolc hónapra illetve négy hónapra. Ez ellentétes volt a hatályos törvényekkel, mivel a jogszabályváltozás csak a mértéket érintette, az adóév egységét nem. A téves jogértelmezésre Angyal József adótanácsadónk hívta fel a figyelmet, melyet az APEH-PM nem akart elismerni. Miután konkrét számpéldával sikerült bizonyítani a hibás adójóváírás számítást, visszamenőleges törvénymódosításra került sor, mely a problémát nem oldotta meg, pusztán a téves jogértelmezés alkotmányellenességét szüntette meg. A részletes szakmai indoklásra az Önadózó (2003.09) című szaklap adott lehetőséget. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a kérdés csak 2008. december 31-én évül el, így az a kb. 700 ezer adózó, akit az APEH-PM megrövidített átlagosan 10 ezer forinttal, eddig az időpontig önellenőrzést nyújthatnak be.  

2. Az adójóváírás 2004-ben is problémát okozott az APEH- nek. Ebben az évben (első ízben) már csak az adózó nyilatkozata alapján lehetett igénybe venni az adójóváírást illetve a kiegészítő adójóváírást. Az ehhez szükséges nyilatkozatot az APEH -nek a Magyar Közlönyben kellett közzé tenni. A közzétett (kötelező tartalmú) nyilatkozat nem felelt meg a 2004. évi szja törvényeknek, amikor külön-külön nyilatkoztatta az adózót az adójóváírásról év/vagy a kiegészítő adójóváírásról. Csak az adójóváírást kell kérni. Ezen nyilatkozat alapján már bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan jár a kiegészítő adójóváírás (Önadózó 2004.02)  Az APEH a hibáját úgy ismerte el, hogy 2005-re pontosították az szja törvényt és így 2005-re már a jogszabálynak megfelelt (ebből a szempontból) a nyilatkozat.

3. Az elektronikus adatszolgáltatással kapcsolatosan az APEH megítélésünk szerint félretájékoztatta az adózókat. Ezért közérdekű bejelentéssel fordultunk a Pénzügyminiszterhez, melyben kifejtettük jogi álláspontunkat az Art. 174-175. § -val kapcsolatosan.