Adóhatóság előtti képviselet, fellebbezések elkészítése.
 
 

Mit tegyünk, ha levelet kapunk az adóhatóságtól?

Mindenkinek összeszorul a gyomra, ha levelet kap az adóhatóságtól! Néhány éve már megszűnt a véletlenszerű kiválasztás. Az adóhatóság ritkán "vetődik árnyékra". Biztos, hogy konkrét információk alapján kezd vizsgálatot. A legfontosabb szabály, hogy soha ne menjünk el szakértő képviselő nélkül az adóhatósághoz. De ki a szakértő képviselő? Nagy hibát követ el, aki bedől annak, hogy "én az APEH-nál dolgoztam". Ahogy mondani szokták, "kutyából nem lesz szalonna". Semmiképpen se engedjük a könyvelőt az adóhatóság közelébe. A könyvelők nagyon kényesek arra, hogy náluk rend van és akár telefonos hívásra is rohannak az adóhatósághoz és készségesen nyilatkoznak arról is amit nem is kérdeztek. Megszokásból sokan fordulnak ügyvédhez adóügyekben is. Az ügyvéd mindent elvállal, azt is amihez nem ért. Márpedig az ügyvédek - tisztelet a kivételnek - nem értenek az adóügyekhez, általában nincs is adóügyi végzettségük. Az Adóhatóság előtti képviselet feltételezi az eljárási és anyagi jogszabályok pontos ismeretét. Fontos tudnunk, hogy mi a különbség az adószakértő, az adótanácsadó és az okleveles adószakértő között? Ami közös bennük: szakirányú felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük és az adópolitikáért felelős miniszterhez  kell fordulni tevékenység engedélyezése iránti kérelem elbírálása céljából.
- az adószakértő egy szakmai önéletrajzzal és szakmai gyakorlat igazolásával támasztja alá hozzáértését, tehát magáról állítja, hogy ért az adóügyekhez.
- az adótanácsadó már egy 2 éves OKJ-s tanfolyami végzettséget jelent.
- az okleveles adószakértő az lehet, aki adótanácsadó végzettséggel rendelkezik és még ezen felül elvégez egy 1 éves OKJ-s képzést, adózási témájú szakdolgozat védéssel.

Tehát adózási végzettséggel csak az adótanácsadó és az okleveles adószakértő rendelkezik. Követeljük meg tőlük a fényképes igazolványt, ami a regisztrációjukat igazolja. Mivel az adószakértő saját magáról állítja, hogy ért az adóügyekhez, ezért azt kell mondanunk, hogy egy adószakértő és egy okleveles adószakértő között akkora a különbség, mint egy természetgyógyász és egy végzett szakorvos között. (Senki sem örülne annak, hogy egy természetgyógyász műtse meg egy végzett sebészorvos helyett!)

Adóügyekben elsődleges szerepe az okirati bizonyítékoknak van. Ne próbálkozzunk olyannal, hogy "majd azt mondjuk, hogy...". Ha levelet vagy telefonhívást kapnak az adóhatóságtól, ne bocsátkozzanak tárgyalásba a revizorral, ne adjanak ki semmilyen előzetes információt, hanem keressen meg minket. Angyal József okleveles adószakértő rendelkezik azzal a speciális felkészültséggel, ami az adóügyekben a képviselethez kell.

Vannak-e még vagyonosodási vizsgálatok?

Igen vannak, csak nem tartják külön nyilván. Az APEH-NAV levélből vagyonosodási vizsgálatra következtethetünk, ha személyi jövedelemadóra szól a vizsgálat és a levél kitér arra, hogy vizsgálni akarják a magánszemély vagyoni helyzetét is, vagy az ellenőrzésekhez szükséges iratok megjelölésénél költségekre vonatkozó utalás is van.

Másik kiemelt terület az internetes (Vaterás) ingó értékesítés. Itt az ellenőrzés a személyi jövedelem adón túl kiterjed az áfára és a százalékos eho-ra. Ha a magánszemélynek nincs adószáma, de mégis szerepel az áfa mint ellenőrizendő adónem, akkor már gyanakodhatunk, hogy tevékenységünket a NAV üzletszerűnek szeretné minősíteni.

Ez év slágertémája lesz a 98 százalékos visszamenőleges különadó. E körben az követi el a hibát, aki beadja a 1053K bevallást. Megítélésem szerint ugyanis az adóhatóság nem fogja tudni jogszerűen visszamenőlegesen behajtani a 98 százalékos különadót. Bírsággal fenyegetéssel arra próbálnak rávenni mindenkit, hogy "önként, dalolva" nyújtsa be a bevallását. Ha valaki beadja a 1053K bevallását, akkor eleve lemond a jogorvoslati lehetőségéről, pedig ez Alkotmányos alapjog. A helyes eljárás: mivel 2005-2009 már bevallással lezárt időszak, ezért erre az időszakra nem kell bevallást beadni. A kifizetőnek csak az adóhatóság felé lesz kötelező adatszolgáltatási kötelezettsége. Így valószínűleg fog küldeni egy levelet az adóhatóság: "kifizetői adatszolgáltatás alapján megállapítottuk, hogy Önnek különadó fizetési kötelezettsége keletkezett..."  Ha ilyen levelet kap, kérem keressen meg, hatékonyan tudom képviselni az eljárásban, melyben érvényt kívánunk szerezni a visszamenőleges hatály tilalmának. Egyedi ügyekben az Alkotmánybíróság hatáskörét sem csorbították.

Másik gyakori ellenőrzési forma vállalkozóknál az áfa ellenőrzés. Ezekben az ügyekben az adóhatóság nagyon nem tartja be az EU áfa irányelvet. Így jó esély van az adózási szakember számára a nyerésre.

Mit akar elérni az adóhatóság?

Jó lenne, ha az adótudatosságot akarná fejleszteni. Akkor végezné jól a dolgát, ha egyre kevesebb lenne az adóelkerülés. Ehelyett pénzbehajtóként működik az adóhatóság. Mindenkinél lehet találni valamilyen szabálytalanságot. De az adóhatóság mohó: ha valakinek van 10 milliós valós adóhiánya, az adóhatóság biztosan 18 milliót fog megállapítani. Mi az ilyen ügyekben rögtön a +8 millió jogszabályi hátterét firtatjuk, mert biztosan jogsértő lesz a határozat. Speciális szakértelem nélkül nem könnyű nyerni az adóhatósággal szemben. Ennek oka, hogy adóügyekben nehézkesen működik a jogorvoslat: első fokon APEH-NAV, a fellebbezést az APEH-NAV bírálja el. A bíróságokon volt APEH jogászok ítélkeznek az adóhatóságnak tetsző módom. Kedvenc mondásuk, "a hatalom pótolja a tudást". Mi azt képviseljük, hogy"a tudás hatalom". Tapasztalatunk szerint a szakszerű jogértelmezés, érvelés előtt az adóhatóság is meghajlik, bár nem könnyen. A bíróságokkal eddig nehezebb volt a helyzet. A bírók többsége csak annyit tud felmutatni adózási szakértelme alátámasztására, hogy az APEH-nál voltam jogász. 2011. március 1-től változás történt az adóügyek bírósági elbírálásánál: főszabályként tárgyaláson kívül bírálja el a keresetet a Bíróság. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kell feltétlenül ügyvédhez fordulni. Bár az okleveles adószakértő Bíróság előtt nem képviselheti az ügyfelét, de a felperesnek joga van regisztrált okleveles adószakértőt igénybe venni érvelése alátámasztására. Ezért adóügyekben a jövőben ne adjunk be pusztán ügyvéd által készített keresetlevelet azzal, hogy majd a tárgyaláson terjesztünk elő további bizonyítást!!! Nem lesz tárgyalás. Már a keresetlevelet alá kell támasztani részletes, okleveles adószakértő végzettségű igazságügyi adószakértő által készített szakvéleménnyel is.

Összefoglalva:

Ha levelet kap az adóhatóságtól, gyűjtse össze iratait és keressen meg egy személyes megbeszélésre vagy írjon:

Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó-és járulékszakértő

Mobil: 06-20-9429-386 , E-mail:   angyal@venusz-szoftver.hu